Implantologie – Tandfijn – Venlo

Implantologie

Wat is een implantaat?

Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, welke op de plaats gezet kan worden van de wortel van een tand of kies die verloren is gegaan. Over het algemeen zijn implantaten gemaakt van titanium en hebben ze de vorm van een schroef.

Titanium is  biocompatibel, dat wil zeggen dat het lichaam het niet afstoot, waardoor het bot er direct omheen kan groeien. Van veel implantaten is het titanium oppervlak bewerkt wat de botgroei rondom het implantaat versnelt en waardoor deze na de inheling ook vaster in het bot zal zitten. Tegenwoordig helen implantaten in +/- 95% van de gevallen succesvol in.

Een klikgebit

Een kunstgebit dat vastklikt op implantaten is een implantaatprothese. In de kaak worden over het algemeen twee of vier implantaten geplaatst. Op deze implantaten kunnen drukknopjes of een staaf-huls constructie geplaatst worden. De prothese klikt hierop vast, en zal daardoor veel beter op zijn plaats blijven zitten zodat u zelfs weer in een appel kunt bijten.

Enkeltandsvervanging

Wanneer één tand of kies ontbreekt, kan op deze plek een implantaat in het bot worden geplaatst waarna op het implantaat een kroon kan worden geschroefd of vastgelijmd. Hierdoor wordt het ontbrekende gebitselement vervangen zonder dat aan de aangrenzende tanden of kiezen geboord hoeft te worden.

Een brug op implantaten

In dit geval ontbreken meerdere gebitselementen. Om een niet uitneembare en dus vaste voorziening te maken kunnen er meerdere implantaten worden geplaatst, waarover heen een brug wordt vastgelijmd.

Het is niet altijd nodig om voor elk ontbrekend gebitselement een implantaat te plaatsen; bijvoorbeeld een drie-delige brug kan soms ook op twee implantaten geplaatst worden, de behandelend tandarts-implantoloog kan dit in uw individuele situatie beoordelen.

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

De behandeling bestaat uit een aantal fases. Allereerst zal worden begonnen met het onderzoek en bespreken van het mogelijke behandelplan, in de volgende fase zullen de implantaten operatief worden ingebracht. Indien noodzakelijk zal na het vastgroeien een tweede ingreep volgen om het implantaat ‘boven het tandvlees’ te halen. In de laatste fase wordt de constructie, bijv. een brug op implantaten, gemaakt.

Specialist in mondgezondheid

Wilt u meer weten over ons en onze praktijk?

Neem contact met ons op